12 Mayıs 2013 Pazar

Vergi Ziyaı Oldu, Mertlik Bozuldu

Fenerbahçe Başkanı Aziz Yıldırım her başarısızlık döneminde olduğu gibi yine Galatasaray'a saldırarak camia içinde prim toplama derdine düşmüş durumda. Bazı kongre üyeleri ve milyonlarca taraftar bu durumun farkında olmasına rağmen ses çıkarmaktan korkuyor. Neyse efendim konumuz bu değil. Bilindiği üzer Galatasaray'ın şampiyon olmasının ardından bir takım çevreler bu şampiyonluğa gölge düşürmek için kulübümüzün vergi borcunun olduğunu dillendirmeye başladı. İlk önce vergi nedir? Vergiyi kimler öder? buna bakalım.

Vergi; Vergi, devletin gerçek ve tüzel kişilere yükledikleri ekonomik yükümlülüktür. Yani Aziz efendinin dediği gibi "biz bilmem küsür milyon vergi ödedik" şeklinde propaganda yapması değildir. 
Vergiyi çok kazanan daha çok öder. Daha geçenlerde Abdullah Kığılı "Fenerium, diğer 3 takımın mağazasına eşdeğer" demişti. Bu durumda ödeyeceğimiz vergi eşdeğer olmamalı değil mi? Peki anlaştık. 
Aslında Aziz efendi bunları bizden daha iyi biliyor ama malum şampiyon olduk gündem değişmeli. 

Aziz beyin açıklamalarından sonra ortalarda bir yazı dolaşmaya başladı. Neymiş efendim Galatasaray'ın vergi borcu düşürülmüş müş.. Yukarıdaki açıklama tüm kamuoyuna yapılıyor. Gizli saklı bir şeyler olsa açıklama yapılır mı? Üstelik üzerinde "vergi uzlaşma" yazıyor. 
Vergi uzlaşma;
Uzlaşma, mükelleflerin adlarına yapılan tarhiyatı yargıya  intikal ettirmeden önce, vergi idaresi ile tahakkuk edecek vergi ve ceza hususunda anlaşmak için başvurabilecekleri idari bir çözüm yoludur. Kamu alacağının kısa sürede tahsilini sağlayan uzlaşma yolu, aynı zamanda mükellefin yargı sürecinde katlanacağı maliyetleri ve bürokratik işlemleri de ortadan kaldırmaktadır.

Kulübümüz her tüzel ve gerçek kişiye sağlanan yasal haklardan yararlanarak yararlanarak vergi borçlarını ve buna bağlı olarak vergi ziyai cezaları için uzlaşmaya başvurmuştur. (2005 ve 2009 yılları arası hesap dönemleri) Bu başvuru sonucunda uzlaşma memurları borcu %90 indirme hakkına sahiptir. Kalan tutarın ise taksitlendirilmeden tahakkuk tarihi belirterek ödenmesini ister. Şu bir gerçektir Galatasaray kulübü o dönemde gerek mali açıdan gerekse kulübün yönetiliş biçimi konusunda sıkıntılı bir süreç yaşamıştır. Buna bağlı olarak vergilerini ödemekte güçlük çekmiş bunun akabinde vergi borcunun çok çok üzerinde maliye bakanlığı tarafından cezalar yemiştir.  Tüm bu gelişmelere istinaden kulüp yasal hakkını kullanarak kalan vergisini ödemiştir. 
Bu hususta vergi borcumuzun düşürüldüğü doğru olup, Galatasaray'a özel bir davranışın olmadığı anlaşılmaktadır. Buradan iddia ediyorum Türkiye'de ki tüm kulüpler, Fenerbahçe'nin destekçisi olan Koç, Ülker, Doğuş hatta Aziz beyin kendi şirketi olan Mektaş bu cezalarla en az bir kere mutlaka karşılaşmıştır. 




Hiç yorum yok :

Yorum Gönder